Logo - Eden Garden Design
Homepage : Gardens I've Designed : New Look Back Garden, Headington

New Look Back Garden, Headington

Originally an uninviting back garden with a rough lawn, concrete slab path and side beds. A fresh look was given by moving the arch, re-shaping the lawn into intersecting circles, and moving the slabs to form a stepping stone path leading through the arch to the greenhouse area. A trellis panel screens the greenhouse itself. Edging the lawns with bricks defines the circles and makes mowing easier.

The three groups of pictures show “before”, “during” and “after” construction. This garden illustrates how much can be achieved by re-using existing materials, while creating a solid design framework and an entirely new feeling to a garden. Circles are interesting and give a sense of security, while the path, arch and trellis screen draw the visitor through to explore further.

Comment from client: "I can’t believe it’s really my garden!"

  • View from the back door - before redesign

    View from the back door - before redesign

  • View from the back door - during implementation

    View from the back door - during implementation

  • View from the back door - the following summer

    View from the back door - the following summer

  • View down the garden - before redesign

    View down the garden - before redesign

  • View down the garden - during implementation

    View down the garden - during implementation

  • View down the garden - the following summer

    View down the garden - the following summer

  • Looking towards the house - before redesign

    Looking towards the house - before redesign

  • Looking towards the house - during implementation

    Looking towards the house - during implementation

  • Looking towards the house - the following summer

    Looking towards the house - the following summer