Logo - Eden Garden Design
Homepage : Gardens I've Designed : Large Courtyard, Farmoor

Large Courtyard, Farmoor

Originally a cow-yard behind a farmhouse, raised beds along the wall had been added, but otherwise it was just an expanse of ugly, uneven concrete, with hollyhocks growing in the cracks. The only glimmer of interest was a limited view of local fields beyond the stone wall.

My design brought interest within the walls, by creating an octagonal central feature of raised beds. The stonework toned in with the new paving which covered the concrete, and with the house itself. The paving was in three levels, with steps which echoed the octagonal theme.

Trellis panels were fixed to walls, providing support for climbing plants, and the existing climbing rose on the house wall was trained on to a new wrought-iron framework which curved under and around the window.

  • The old concrete cow yard, before redesign

    The old concrete cow yard, before redesign

  • View of courtyard - after redesign

    View of courtyard - after redesign

  • View towards the back door, before redesign

    View towards the back door, before redesign

  • View towards the back door, after redesign

    View towards the back door, after redesign

  • View to the outhouse, before redesign

    View to the outhouse, before redesign

  • View to the outhouse, after redesign

    View to the outhouse, after redesign

  • View up the side, before redesign

    View up the side, before redesign

  • View up the side, showing new levels and trained rose

    View up the side, showing new levels and trained rose

  • The central courtyard feature from upstairs

    The central courtyard feature from upstairs

  • The sundial

    The sundial